Založ si blog

Bratislava električku popred Slovenské národné divadlo nepotrebuje.

Ako som písal vo svojom minulom príspevku, električka popred Slovenské národné divadlo bratislavskej doprave nijako nepomôže. Prečo? Po prvé preto, lebo ľudia, ktorý budú bývať vo vežiakoch na Chalúpkovej ulici električkou chodiť nebudú. Po druhé výstavba električkovej trate v navrhovanom trasovaní by spôsobila viacej škody ako úžitku. Mimo iné by sa vyrúbalo jedno z posledných stromoradí na Košickej ulici, zo štvorprúdovej komunikácie by sa stala dvojprúdová , ak vôbec, no a obyvatelia Košickej ulice by v podstate stratili možnosť zaparkovať svoje motorové vozidlá. A to nehovorím o hluku, ktorý by prechádzajúce električky spôsobili obyvateľom ktorí bývajú v priľahlých domoch. Ďalšie problémy by samotná výstavba ale aj prevádzka električky spôsobila na úzkej Miletičovej ulici. Takže neviem aký experti z Technickej univerzity vyhodnotili toto trasovanie ako najvýhodnejšie, ale ja v takomto nezmysle žiadnu výhodu nevidím.
PLÁN BRATISLAVA – SĽUBY A SKUTOČNOSŤ
Bratislavský primátor so svojím „Tímom Vallo“ pri svojom nástupe do funkcie a pri svojich stretnutiach s obyvateľmi Bratislavy, keď ich presviedčal o svojom „férovom“ rezidentskom parkovaní, sľuboval že jeho prioritou je dokončenie rekonštrukcie karloveskej radiály ( polovička je za nami) a dokončenie výstavby električkovej trate na koniec Petržalky až do Janíkovho Dvora. Tak nerozumiem prečo odrazu taká zmena plánu a treba rýchlo postaviť električku cez Košickú do roku 2024.V knihe „Plán Bratislava“ od Matúša Valla a jeho tímu nie je takáto trasa vôbec spomínaná. Alebo že by zabudli?
Zato je v tejto knihe na strane 49 spomenuté o koľko percent sa skráti cestovanie, ak sa stávajúce električkové trate zmodernizujú ( ale na tom sa zatiaľ ani nepracuje), ale hlavne sa spomína budovanie Prievozskej a Petržalskej električkovej radiály. Zdá sa že na svoje predvolebné sľuby už pán primátor zabudol.
ČO BRATISLAVSKÁ DOPRAVA POTREBUJE?
Bratislava totiž zúfalo potrebuje začať okamžite budovať nosný dopravný systém , v prípade Bratislavy pravdepodobne električku, smer Prievoz, Podunajské Biskupice možno s odbočkou do Vrakune.
Rýchlo treba dobudovať električku na koniec Petržalky! A byť primátorom Bratislavy tak sústredím na tento bod všetky sily a prostriedky aby to nebola stavba tisícročia ako diaľnica Bratislava – Košice, pretože plány sú už spracované! Treba len pokračovať.
Vzhľadom na masívnu výstavbu na západnom prístupe do Bratislavy, teda od Stupavy a Malaciek, treba začať aspoň plánovať predĺženie električky z Dúbravky do obytného súboru Bory možno k závodu Vokswagen a ďalej do Záhorskej Bystrice.
Súčasne z budovaním týchto trás je potom možné budovať záchytné parkoviská, pretože len električka presunie rýchlo, bezpečne a komfortne ľudí zo záchytných parkovísk do cieľa ich cesty. Maľovanie buspruhov na cestné komunikácie ( Gagarinova ) nemá prakticky žiadny efekt, pretože cesty v Bratislave sú už na hranici svojej plánovanej priepustnosti. V súčasnosti sa dokončuje obchvat Bratislavy teda diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7 ale nikde nie je naplánované žiadne záchytné parkovisko a doprava z neho a k nemu. Prečo? Kto zlyháva?
Ale všetky vyššie spomenuté návrhy, alebo opatrenia, treba začať realizovať veľmi rýchlo pretože Bratislave hrozí dopravný kolaps. Dopravný experti na to upozorňujú už od druhej polovice deväťdesiatych rokov ale nikto ich, žiaľ, doteraz nebral vážne. Treba prepracovať dopravný generel, ktorý má síce Bratislava spracovaný, ale sa ho nikto nedrží a ustupuje sa tlaku developerských a investičných skupín.
Som presvedčený že developerov treba zaviazať, aby budovali v nových rezidenčných projektoch a obytných súboroch nielen byty a obchody, ale aj infraštruktúru pre dopravu ( dostatočne široké vozovky, chodníky, cyklotrasy, obratiská autobusov parkoviská, hlavne podzemné ) a samozrejme občiansku vybavenosť, tzn. škôlky, školy ( posledná Základná škola bola dobudovaná v r.1999 na Veternicovej 20 a v r.2015 aj „ úspešne“ vyradená zo siete základných škôl že vraj pre nezáujem), športoviská, športové haly, plavecké bazény.
Ak to ide vo Viedni , musí to ísť aj v Bratislave.

Takže vážení kompetentní!
Prestaňte maľovať po námestiach oranžové kruhy, premenovávať nezmyselne časti námestí a zlepšovať verejný priestor rušením parkovísk bez náhrady a začnite sa venovať zmysluplnému dlhodobému plánovaniu.
Možno stačí iba vytiahnuť staré plány na rozšírenie električkových tratí v Bratislave z Výskumného ústavu dopravného v Žiline a požiadať o pomoc naozajstných odborníkov na dopravu.
Bratislava totiž žiadne rýchle riešenia, ako ich prezentuje pán primátor Vallo, nemá !!!

Ivan Lučanič o parkovaní v Bratislave: Systém nastavili tak, aby čo najviac zarobil. Na úkor obyvateľov aj návštevníkov

23.08.2023

Toto vedenie hlavného mesta vníma auto ako niečo nežiaduce. Je to ideologická vec, hovorí bývalý petržalský úradník Ivan Lučanič. Ivan Lučanič pôsobil ako vedúci referátu statickej dopravy na miestnom úrade Petržalka, kde mal na starosti parkovací systém v tejto mestskej časti. Odkedy svoju parkovaciu politiku v celom meste zavádza magistrát, tento systém [...]

Nečakajte na zápal pľúc. Liečte sa včas!

19.11.2021

Naši „odborníci“ na Sars Cov2 jednohlasne , spolu s vládou SR, tvrdia že na chorobu nie sú žiadne účinné lieky. Len očkovanie, podľa mňa ( a nie len podľa mňa) experimentálnymi mRNA vakcínami je to najsprávnejšie riešenie. Všade , v médiach printových, internetových,sociálnych sieťach, rozhlase a televízii, nečítame a nepočúvame nič iné, len koľko [...]

Včasná profylaxia a liečba ochorenia SARS Cov-2 – protokol FLCCC

07.11.2021

FLCCC_Alliance-I-MASKplus-Protocol-SLOVENSKY-Slovak Pre všetkých spoluobčanov ktorí nechcú po diagnostikovaní ochorenia SARS- Cov 2 iba čakať doma v karanténe čo sa s nimi stane dávam do pozornosti tieto Protokoly profylaxie a včasnej ambulantnej liečby COVID-19. Tu je odkaz na protokol FLCCC. [...]

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 39180x
Priemerná čítanosť článkov: 3562x

Autor blogu

Kategórie